Puteți urmări TRANSMISIA LIVE și pe:

facebook_logo

Facebook – click aici

youtube-logo

YouTube – click aici

This post is also available in: Romanian

  • 2017 Prima barză a aterizat în 23 martie la ora 15:17:18
  • 2016 Din 30 martie perechea este la cuib
  • 2016 Femela a ajuns în data de 29.03
  • 2016 - Prima barză a aterizat în cuib în 24 Martie la ora 14.04
  • La 1 iunie 2015 puii rămân pentru prima dată singuri în cuib
  • Din 28 mai 2015 au rămas doar 4 pui în cuib.
  • 5 pui din 18 mai 2015
  • Din 16 mai 2015 sunt 4 pui în cuib.
  • Al treilea pui a apărut în data de 14 mai 2015
  • Primii doi pui au fost văzuți pentru prima dată pe 13 mai 2015
  • În data de 19 aprile 2015 sunt deja 5 ouă în cuib
  • Al doilea ou a apărut în data de 12 aprilie 2015.
  • Primul ou a apărut pe data de 10 aprilie 2015, la ora 01:24
  • Femela a ajuns la cuib pe 24 marie 2015
  • Prima barză a sosit în 21 martie 2015.
Barza albă ( Ciconia ciconia )
Este o pasare de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie. Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand își loveste cele două maxilare. Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia și Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut. Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia și sunt peste 40 000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede și mlăștinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc Deobicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. O pereche foloseşte mai mulţi ani la rând acelaşi cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii. Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de current și iluminat stradal. Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulții aruncă din cuib puiul cel mai mic.
Cuibul este amplasat în localitatea Cărpiniș(jud. Timiș), pe casa familiei Haiduc. Cuibul are peste 20 ani și este unul din cele cinci care încă mai sunt așezate pe hornuri în județul Timiș.