CURCUBEUL1
foto: Nicolae Dărămuș
O descoperiserăm spre seară, când culorile peisajului se sting. Prin curcubeul trupului înviorase verdele unui lujer de zmeur, nu departe de cărare. Ploua mărunt și, în lumina tot mai zgârcită, ne-am aplecat grăbiți când unul , când altul spre ea, asuprind-o cu obiectivul “macro” de la doar câțiva centimetri; ba chiar obrăznicindu-ne din când în când și cu blitzul. În scurtă vreme însă, sătulă de sâcâiala acestor paparazzi fără de măsură , s-a retras în iatacul ei de frunze, iar noi am plecat nemulțumiți: pe ecran, imaginile nu se ridicau la înălțimea penelului cu care mâna divină îi impodobise veșmântul. Acasă, vizionând “prada”, am propus soției: “Mâine e duminică… Avem vreme… Dacă-i soare, hai să mergem în pădure, să căutam omida”.
Zis și făcut…
CURCUBEUL2
foto: Nicolae Dărămuș
Ne-am întâlnit prietena în tufa vecină, ceea ce la omizi înseamnă un fel de ”străinătate”. De data asta fotografiile au fost multe, iar culorile vii. Și, parcă înțelegându-și rolul, recitalul dăruitei făpturi a fost pe măsura strădaniei noastre. S-a tupilat, și-a ițit căpșorul ici și colo, s-a contorsionat în fel și chip, părând să aibă o preferință secretă pentru forma semnului de întrebare.
Când un prieten a văzut imaginile, remarca lui uimită n-a privit însă frumusețea măruntului curcubeu pământean: “Sunteți nebuni! Cum?… V-ați pierdut duminica vrând să găsiți aceeași omidă într-o pădure?… Și să înțeleg că ați și găsit-o?“

CURCUBEUL3
foto: Nicolae Dărămuș

19 ianuarie 2016

This post is also available in: Engleză

Nicolae R. Dărămuș

9 Comments

  • Sfrangeu Carmen

   OMIDA “CURCUBEU” seamana cu un sarpe mic si culorile sunt superbe.
   Multumesc pentru imagini si scriere!

  • Radu Humor

   Fantastic ! Atâta frumuseţe într-o fărâmă de materie peste care a trecut suflarea divină !
   La fel de fantastică şi înverşunarea cu care ştiţi a căita frumosul în splendida lui simplitate, de o complexitate aparte din care profanul nu vede decât deşertăciunea !
   Câţi îngeri o fi pus Creatorul la treabă, cît timp le-o fi luat să inventeze asemenea frumuseţe ?
   Şi care dintre ei v-a călăuzit paşii spre acest gingaş miracol !
   Chiar de în transformarea sa ar deveni şarpe, asemenea minunăţie nu merită strivită !
   Nici sub bocanci, nici sub povara nepăsării şi indiferenţei, sau a trecerii grăbite prin Lume !
   Scuza majorităţii semenilor noştri ….!
   Mulţumesc !

  • Cristea

   Ma bucur sa vad ca tot mai multi oameni iubesc natura. desigur, sunt destui care ar calca acea omida, mai cu seama ca acest lucru se face (si chimic), frumusetea respectiva fiind considerata un daunator: inelar sau Malacosoma neustria.

 • Tracy Glastrong

Leave a Comment