LUMEA LUI
foto: Nicolae Dărămuș

Capcana strălucea răcoros, asemenea întregului hățiș de ierburi pe care dimineața, complice cu roua și Soarele, mi le așternuse la picioare. Umblam alegând locul, atent să nu stric efemerele arhitecturi fluide, ce îmbrăcau în argint formele vieții.
El sta nemișcat, numai ochi pesemne, așteptând clipa primelor zumzete, însemnând tot atâtea prilejuri de pradă. N-am voit sa-i stric lucrătura și nici să-l tulbur… M-am aplecat, plonjând cu obiectivul în lumea lui. Abia atunci am văzut minunea… Se putea ca și el să fi înțepenit tot de uimire: sute de lacrimi perfecte, oglindind cerul si pămîntul, adevărate universuri miniaturale, se născuseră în mrejele ucigașe. Am declanșat o dată, de două ori…de zeci ce ori. Nu mă mai săturam. Controlam imaginile, eram bucuros și totuși mai voiam altele, ca să fiu sigur.
Văzându-le, un bun prieten m-a întrebat: ” Ai observat că roua s-a prins aproape numai pe firele circulare ale pânzei?” Observasem, însă nu m-am întrebat de ce. „Ei bine – a continuat el – minunea se datorează faptului că numai aceste fire sunt lipicioase… Cele radiare, nu. De aceea, atunci când aleargă, păianjenul pășește strict pe drumurile drepte, pe spițele rețelei, spre a nu cădea în propria capcană”.
Explicația lui m-a umplut de o nouă admirație pentru Marea Lucrare : câtă coordonare, câtă precizie putea avea ființa asta, spre a-și stăpâni cele opt picioare, în scurtimea goanei sale de prădător perfect!… Peste puțin timp, un biolog m-a informat mai precis. Prietenul meu se înșela. Toate firele sunt lipicioase, doar că picioarele vânătorului sunt ”unse” cu o secreție antiaderentă.
Oricare ar fi adevărul, cu bocancii, cu roțile, cu șenilele, cu betonul, cu asfaltul sau cu…pliciul, revoltător de lesne strivim „corola de minuni a lumii”.

28 ianuarie 2016

This post is also available in: Engleză

Nicolae R. Dărămuș

5 Comments

   • Nicolae R. Daramus

    Inginerii proiectanti sunt niste imitatii. De aceea ei fac , de fapt, lucrari impotriva naturii. Care nu dureaza decat pana la primul tsunami…

  • Radu Humor

   Frumuseţea miraculoasă a a imaginii şi interesanta explicaţie, mă duc cu gândul la mulţi dintre semenii noştri, care au învăţat să se strecoare abil, prin metode numai de ei ştiute ( cred ei !) printr-un hăţiş de legi, unele scrise, altele ce guvernează doar pe baza bunului simţ şi a unor porunci divine,, , ajungând să dea adevărate tunuri financiare, furând în neştire, fără să păţească nimic !
   Ăştia cu ce-or fi unşi ?
   Dar ăia care închid ochii ?! ,

   • Nicolae R. Daramus

    Sunt unsi cu greseli. Crestinii le spun pacate. Budistii le spun nonvirtuti. Toate li se vor intoarce. A se vedea soarta maruntilor nastase, becali, patriciu. etc. Foarte multi sunt in asteptare, Tiriac este un exemplu. Merita urmarit…

 • Melanie Glastrong

Leave a Comment