ORCHESTRA1
foto: Nicolae Dărămuș
Folclorul nou, cel născut din hlizita noastră contempo-raneitate, s-a îmbogăţit recent cu o istorie ce nu se putea întâmpla decât în Bucovina, acest ţinut unde totul – dar absolut totul! – este de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi unde fala ţine adesea loc de adevăr, demnitate şi curaj, substituindu-se uneori până şi igienei.
În acest ţinut aşadar, un fost inginer forestier cocoţat pe tronul Consiliului Judeţean s-a simţit dintr-o dată vajnicul urmaş al domnilor Moldovei. Pe loc s-au strâns lăudătorii în jurul lui ca muştele pe bunătate, care mai de care dornic să-i intre în graţii. Aşa se face că omul a aflat din gura lor o sumedenie de lucruri pozitive pe care le bănuia despre sine încă din vremea şcolii primare, de când data şi ultima sa lectură, cea cu eroul preferat, Greuceanu.
Convins fiind că este inteligent, plin de iniţiativă, imaginaţie şi energie, ba chiar că ar fi şi foarte arătos – şi că s-ar cuveni să îşi ia ibovnică, întrucât aşa prevedea funcţia, tradiţia fiind înscăunată de însuşi domnul Ştefan – voievodul judeţean a purces la treburi, neîntârziat răsplătindu-şi lingăii cu dregătorii.
De îndată şi jurnaliştii locali au prins să roiască în jurul lui numindu-l „geniul obcinilor”, mereu gata să aştearnă sub tipar, asemenea cronicarilor de odinioară, sapienţele rostirii voievodale şi reportaje despre ctitoriile sale: cel mai mare ou de Paşti din lume – confecţionat din fibră de sticlă – serbările „Hora Bucovinei”, „Hora gospodarilor”, „Strunga oilor”, „Vremea şezătorilor” şi o seamă de festivaluri şi târguri, care de care mai sprinţar: „al hribului”, „al lăptarilor” „al meşterilor olari”, „al instrumentelor populare”.
Şi totuşi, deşi făcuse atâtea fapte măreţe şi bărbăteşti – inclusiv cele cu mândruţa – voievodul judeţean avea o mare mâhnire: iscoadele îi şoptiseră la ureche că unii clevetesc. Că prea se vede ţărănuţul – sau, după caz, ţărănoiul – din el, că în judeţul astfel păstorit prea este totul numai etnografie, numai „gospodari”, sănii, ouă „închistrite” şi parade de câini ciobăneşti. Că, în general – în public direct sau la televizor – apar prea mulţi „ciobani” şi că marea cultură, nefiind încurajată, nu pare să existe în zonă.
ORCHESTRA5
foto: Nicolae Dărămuș

ORCHESTRA2
foto: Nicolae Dărămuș
E drept, nu clevetea „opinca”, ci unii care nu contau pentru el, puţini la număr, fără însemnătate electorală, dar care citiseră mai mult decât basmul Greuceanului. Sfetnicii de taină îi spuseră că ar fi bine să le arunce şi acestora o ciozvârtă, una culturală, ca să le astupe gura.
La început omul nu a înţeles despre ce e vorba, ce e aia: „mare cultură”. Auzise de ea pe când fusese ministru al agriculturii, fiind ceva legat de cultura cartofului, dar argumentul înţeleptului curţii a fost zdrobitor: „ O orchestră simfonică aici, în cetatea de scaun! Gândiţi-vă!… Peste ani, înfiinţarea acesteia va fi legată de numele dumneavoastră! Daţi poruncă să se facă şi vă veţi acoperi de glorie!” Cuvântul „glorie” şi-a făcut efectul şi voievodul a poruncit. Poruncind de Paşti şi întâiul concert.
De îndată a fost adus un dirijor din judeţul Botoşani – unde marea cultură era demult „acasă” –, „conservatorist” care a fost însărcinat cu alcătuirea ansamblului. Un anunţ în presa locală a fost de ajuns şi instrumentiştii au prins să bată la uşa selecţionerului care întreba: „La ce cânţi, tinere?” „La fluier, domnule dirijor!” – venea răspunsul. „Bine, dar eu am nevoie de violonişti, nu de fluieraşi!” – exclama uimit muzicianul. „Lăsaţi asta, sunt nepotul preşedintelui consiliului judeţean. Unchiul vă recomandă să mă luaţi… La grămadă, cu ceilalţi, fluierul meu nu se va auzi. Şi apoi, sunt membru al Partidului Democrat Liberal, înţelegeţi!” Intra altul şi întrebarea „La ce cânţi tinere?” răsuna iar. Ca şi răspunsul: „La fluier. Sunt vărul preşedintelui consiliului judeţean. Ştiţi, la grămadă cu ceilalţi, fluierul meu nu se va auzi. Şi sunt membru al PDL”.
ORCHESTRA4
foto: Nicolae Dărămuș

Candidaţii soseau unul după altul, frumoşi şi mândri, gătiţi în cioareci, bundiţă cu piei de dihor şi căciulă brumărie. Care mai de care fluierând. Şi, deşi cu auz perfect, muzicianului i se părea că nu aude bine: „Cânt la fluier… Sunt cumătrul… Sunt membru… Luaţi-mă.”
Cum Sărbătorile băteau la uşă, repetiţiile s-au făcut oarecum pe fugă. Dar talentul e talent şi la concertul simfonic de Paşti al orchestrei filarmonice „Suceava”, gospodarii aflaţi în sala Casei de Cultură a Sindicatelor au aplaudat îndelung. Iar unii au şi jucat: bătuta de la Pojorâta, hora de la Fundu Moldovei şi tropoţâca de la Botoşana.
ORCHESTRA3
foto: Nicolae Dărămuș

Jurnalul Naţional, 1 aprilie 2010

Textul de mai sus face parte din volumul “INOCENȚII MARII TERORI”.
Puteți achiziționa cartea accesând linkul: http://alexandriapublishinghouse.ro/product/inocentii-marii-terori/

This post is also available in: Engleză

Nicolae R. Dărămuș

5 Comments

  • Nicolae R. Daramus

   De remarcat la pieptarele bucovinene “traditionale” inlocuirea blanitei de dihor cu cea de pui de…caprioara. Puii de caprioara, indelunga vreme dupa fatare, la apropierea unui potential pericol se pitesc in iarba, nemiscati. Adesea cosasul ii prinde, asadar, cu coasa. Cel mai frecvent o face insa cu cainii ciobanesti . Fiind mai apoi foarte falos cu pieptarul sau ornat cu blanite roscate, presarate cu pete albe. Ca in doua dintre imaginile textului. Ceilalti “ciobani”, aflati in restul imaginilor, poarta “haine nemtesti”…

  • doina

   ma doare sufletul,este revoltator ce se intampla cu padurile ,apele si fauna ROMANIEI!!!!!Romanul nu mai are nici lege ,nici bun simt!!!!!

   • Nicolae R. Daramus

    Stimana doamna Doina- iar indemnul meu este adresat tuturor celor care vad si simt – ori de cate ori observati aceste pieptare ornate cu blanita de caprioara, sesizati politia, jandarmeria… faceti fotografii purtatorilor si argumentati-va cu ele plangerea scrisa. Deopotriva, faceti asta ori de cate ori, observati nereguli sau ceva ce vi se pare suspect. taria prostilor si mersul lor inainte se fundamenteaza pe frica si indiferenta noastra.

  • Radu Humor

   Se pare că “dirijorul” judeţean se întoarce ! Pentru că face parte din acel puzlle politic ce a sesizat că mai este ceva de furat !
   Nu vi se pare ciudat că jaful pădurilor bucovinene, ăn fine observat şi de cei în drept ( nu şi juridic din păcate ! ), continuă, iar prin intrarea aleşilor în vacanţă, nu în puşcărie, unde le-ar fi locul majorităţii dintre ei, toate măsurile se amână până în toamnă !
   Gândiţi-vă câţi pui de căprioară, de lup sau de urs vor fi sacrificaţi odată cu vajnicii copaci ce cad pradă acestui monstruos jaf naţional şi internaţional !
   Dacă tot ne limităm la delaţiune şi pâră naţională, noul sport naţional ( ce a înlocuit oina)arbitrat de un DNA uşor de pus pe urme false, eu aş propune ca să lăsăm bondiţele cu prim de ied sălbatic şi să fotografiem mai bine maşinuţele, viluţele, sau chiar mândruţele unor parveniţi ce s-au erijat în reprezentanţi ai poporului . Probabil pentru că , din banii lui sunt plătiţi toţi aceşti neica-nimeni ! ăştia, ce nu reprezintă altceva decât corupţia generalizată într-o ţară unde mituirea a început de la vârf şi s-a extins până jos, la talpa Ţării, de care nimeni nu se mai sinchiseşte !
   P.S.
   Donez aparat foto cu film în schimbul unor poze cu subiect mai sus amintit ! 😆

   • Nicolae R. Daramus

    Nu trebuie ignorat nimic din ce e rau, incorect, nociv. A lua atitudine nu inseamna a umbla “cu para”, ci a intelege ca societatile (popoarele) care s-au constituit in natiuni, au inceput de la un moment dat sa functioneze pe principiul “toti pentru unul si unul pentru toti”. Unde “ceilalti” (toti, adica) sunt oameni, arbori, necuvantatoare… Trecerea de la ” a avea” la ” a fi” este cheia, iar asta se face cu pretul suferintei.

Leave a Comment