“Priveliștea violenței, dacă e în realitate sau la televizor, ne face silă, însă schimbările climatice și distrugerile pe care le provocăm mediului nu ne afectează în aceeași măsură, pentru că ele se întâmplă mult mai subtil”.
Tensin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama

În fițuica Libertatea din 12 octombrie, un idiot cu școală titrează : ”Alertă în Sibiu. Un urs, care a umblat prin centrul orasului, împușcat”. Urmează filmulețul întâmplării și povestea măgarului cu școală.

Cititorii află așadar că ” un urs de mari dimensiuni a fost împușcat în apropierea unei școli, după ce a umblat nestingherit prin centrul orașului opt kilometri”.
Dincolo de stupiditatea despre centrul sibian lung de opt kilometric, totuși, papagalul Libertății rostește involuntar un mare adevăr: că ursul a umblat nestingherit. Adică, neîmpușcat. Implicit rezultand și faptul că în tot acest periplu urban, nu a făcut câtuși de puțin vreo boacănă de… ursuleț. Căci – acum vine bomboana de pe coliva inocentului patruped! – nu era vorba de ”un urs de mari dimensiuni”, ci de un ursuleț ce abia depășise vârsta de un an. Filmulețul postat arată fără drept de tăgadă această realitate; fiind vorba despre un ursuleț care ar fi putut fi capturat – cu ceva îndrăzneală, îndemânare și bărbăție – și de un grup de … Da…: de bărbați pricepuți la astfel de trebi: de niște hingheri, de pildă. Dar să nu cer minte de unde nu-i!…Și, mai ales, să nu cer minte omului cu pușcă. Vânătorului adică.

Dar ce mai scrie condeierul Slobozilă de la Libertatea?… Că ”panica s-a instalat rapid” – întrucât românii se sperie de ursuleți, nu de proștii și de corupții neamului – și că , ”vânătorii , după ce au încercat , fără succes, să îl tranchilizeze, l-au împușcat mortal cu o armă de vânătoare”.

Dacă doamna Cristiana Pașca Palmer – ministrul Mediului ( ce prenume predestinat!) – ar demara o anchetă, ar afla fie că tranchilizarea nu a fost încercată, fie că, dacă aceasta s-a tentat, tragerea a fost făcută de un om fără calificarea și priceperea necesare și cu o armă prăpădită, veche, imprecisă atât sub aspectul dozării și injectării drogului, cât și sub cel de lovire a țintei.

Iar acum un nevindecat adevăr: ca toți ”urșii urbani”, și acest biet ursuleț asasinat a ajuns în oraș fiindcă a fost alungat de către om din pădure. De către omul care defrișează, care construiește – peste tot în sălbăticie – drumuri și ”facilități turistice”, care, pauper fiind, culege ”industrial” fructele de pădure; ba chiar și de către vânătorii care ucid ursoaicele… Așa se face că în Carpații românești, an de an, atâția ursuleți rămân orfani și, neprimind ”educația” firească de la mamele lor (devenite trofeu), se pribegesc, rătăcind și cerșind hrana pe te miri unde. Pubelele hotelurilor montane și din cartierele orașelor perimontane devin astfel – grație mirosului ”de urs” (mult mai sensibil decât al câinelui) – adevărate capcane ale viitoarei lor morți. Ca să nu mai pomenesc de ”hrănirea de abatere” – această decerebrată găselniță a cercetătorilor-vânători de la ICAS-ul brașovean (sau cum s-o mai fi chemând azi această instituție)…

f-3m
foto: Nicolae Dărămuș

Între drama ”urșilor urbani” și cea a câinilor fără stăpân exista o aparentă asemănare: și unii și ceilalți caută mâncare și adăpost. Spre deosebire însă de câini, urșii nu au nevoie de stapânul-om și nici de hrana acestuia. Ei cunosc un singur stăpân – pe Cel de Sus – căruia, de altfel, și omul ar trebui să i se supună: necrezându-se stăpân, crezând și nemairâvnind. Nemairâvnind – printre altele – nici la ”casa ursului”, pădurea și nici la darurile acesteia; bunătățile ei fiind lăsate acolo pe seama ursului, a bursucului, a furnicii…
Urșii din Carpați nu cerșesc omului nici adăpost, nici mâncare. Vor numai sa fie lăsați în pace…Ceea ce pentru ei ar însemna iubire.

f-2m
foto: Nicolae Dărămuș
………………………………………………………………………….
P.S. Revoltat, am scris textul la prima oră, la vizionarea filmulețului și la aflarea știrii.
Mai apoi aveam să văd că, în mod covârșitor, ciumeții de presă de la diverse publicații au scris cam la fel. Condeierul Slobozilă nu era deci unicul subgenial panicat. Mai apoi, imaginea ursulețului ucis, dupa ce se refugiase în singurul loc ce-i amintea de pădure – un ghiveci din lemn, cu arbuști ornamentali – m-a umplut de silă.

ursuletul-din-ghiveciul-cu-flori-copy
foto:radu-tudor.ro

Tot din presa zilei am mai aflat că prefectul Sibiului ar fi declarat că ursulețul a trebuit ucis întrucât ”50 de oameni erau în pericol”. Pesemne că la 49 de potențiale victime, oficialii ar fi luat alte măsuri… Dacă a rostit așa ceva, insul este un prost. Iar cu adevarat în pericol sunt sibienii, ”grație ” minții acestui oficial numit de guvern.

This post is also available in: Engleză

Nicolae R. Dărămuș

67 Comments

  • ana maria

   nu am cuvinte sa imi exprim sentimentele pt oameni care fac asa cruzimi …..sincer sunteti penibili si lipsiti de realitate cand incercati sa va aparati spunand k acel biet animal a pus viata cuiva in pericol

   • Gigi

    Mare dreptate aveti!
    Autoritati complect incopetente!
    Ce credeti Dvs. daca cineva era foarte interesat de un trofeu usor de capturat dupa aranjamentele ministerului mediului care public nu au fost a greater!
    Aveti mare grije acolo la Dvs. mafia lucreaza!

  • Corina Jancso

   E dureros, este insuportabil! Cum nu au mila, cum nu au cea mai mica farama de suflet! Cum sa ucizi, cu sange rece, un pui care era inspaimantat si dorea sa fuga, sa scape – nici gand sa atace, sa se apere! Nu mai am cuvinte :'(

  • Alina

   Acest lucru se intampla in plina mediatizare a campaniei de finantare a orfelinatului de ursi, singurul din europa, care se afla in romania https://www.patreon.com/wwfromania. campania este vizibila online si la tv; de asemenea, in regiunile montane se stie demult despre orfelinatul de ursi, e imposibil ca nimeni din sibiu sa nu fi stiut. sa mai punem la socoteala ca aceasta intamplare vine la cateva zile dupa mediatizarea intensa pe absolut toate canalele prin care se comunica interzicerea vanatorii ursului, specie protejata la nivel european?

   • Mira

    Orfelinatul pentru ursi este in judetul Covasna….mai este un sanctuariu pentru ursi MATURI la Zarnesti….Aici e vorba de incompetenta CRASA, de REA VOINTA si de PLACEREA SADICA de a OMORA animale, cu orice ocazie…Aici e vorba de niste indivizi care trebuie sa ZBOARE de pe scaunele pe care au intepenit….la Garda de Mediu Sibiu si la Prefectura Sibiu….

  • Jigodie

   Ai dracului de misei, un parlamentar n-ar împușca. Sau un sef de ocol silvic ori austriac, care toaca pădurile. Va rog nu lăsați fapta asta nepedepsita.

   • Silviu

    Eu m am intalnit cu el anl acesta in primavara, umbland prin padure. El dormea si eu am dat peste el. eram la o distanta de aproximativ 25 de metri.si nu m am speriat si am ramas calm, iar ursul a luat o la fuga . nici vorba s a ma atace.

    • Mihaela

     Scrieti cat de des povestea intalnirii dvs cu ursul. Sa fie cunoscuta. Oamenii sunt ignoranti si rauvoitori. Sa stie ca omul si animalul pot convietui daca se respecta reciproc.

  • Nora Pavlov

   Culmea ca la radio, Moise Guran cerea păreri ascultătorilor în legătură cu justificarea si legitimitatea uciderii în sine, în locul tranchilizarii…și luau cuvântul in direct numai vânători, care, bineînțeles, susțineau legitimitatea omorului…iar Moise, mare om, le ținea partea…la toată urma, cum a nimerit glonțul ucigaș, de ce nu a putut nimeri si tranchilizantul?? Vom găsi mereu motive pentru vărsare de sânge… câini, pisici, ursi, rasi, orice…morți să fie, si cu cat mai mult sânge. E o patologie națională, sau tine de niste instincte barbare, de care atât de mulți nu se pot debarasa? Am ajuns atât de frustrați si completați, ca numai distrugerea celor mai slabi decât noi ne satisface??? Chiar nu se poate face nimic în sensul asta?

   • Nicolae R. Daramus

    Este un foarte bun moment – din nefericire marcat de acest sacrificiu – spre a lua pozitie ferma , prin petitii individuale sau colectiv semnate, trimise la Ministerul Mediului (cu cererea unui numar de inregistrare), spre a se stopa aceste abuzuri marcate de incompetenta. Deopotriva, spre a se interzice ferm vanatoarea la speciile care au disparut din restul Europei vestice: ursul, rasul, lupul.
    In acest caz insa, investigatia (parchetului) trebuie sa vizeze persoanele care au fost la originea acestei provocari, precum si, in detaliu, felul in care “s-a actionat la fata locului”. Ursuletul putea fi lesne imobilizat cu un navod sau cu un lasou aruncate de aproape (eventual omul fiind calare). Dar, pentru asa ceva e nevoie de inima, de imaginatie educata, de pricepere si de moderat … curaj. Un ursulet de aceasta varsta si dimenisune nu este periculos (in sensul vital). Poate rani cat de cat un ageamiu bleg, insa nu mai mult…

    • Derzsy Arpad

     Draga prietene, ai dreptate in toate punctele, dar nu pot sa nu scriu de latura juridica a faptei comise de niste borfasi, Au avut dreptul sa traga in el? Cine le-a dat voie, cu ce drepot, oare nu este strict interzis sa tragi cu o pusca intr-o localitate? Daca aici, unde traiesc eu momentan, mi-ar spune ministrul mediului sa trag intr-un urs, l-asi ruga frumos sa mearga la plimbare, Pina nu schimba legea, pentru ca nici el nu are dreptul sa ma instige la incalcarea ei.

  • someone

   in halu asta se va termina tot mai repede decat ne asteptam si apoi o sa ne trezim la realitatea care nu mai poate fi schimbata

  • Khrys

   Da prefectul Sibiului cu tot neamul lui de hoti de ce nu e impuscat de catre oameni. Ar trebui lui sa i se impuste in fata familia nenorocitul dracului….

   • cat16

    ai dreptate omule, asa trebuie facut cu toti nenorocitii ce se cred stapani in tara asta, nu sunt oameni sunt niste creaturi ce trebuie eliminate

  • Nora Pavlov

   E crunt de păcat că noi recurgem la violență pentru orice…..e o trăsătură de popor? E de educație, de mentalitate, de balcanism, de românism, de…ce anume? Mai ușor distrugem decât salvăm, decât educăm, decât reciclăm, decât reparăm? Mai ușor suntem condamnabili si meschini, decât morali? Și toate acestea, sub pretexte intelectuale și “civilizate”?

  • Nicolae R. Daramus

   Ignorantii care au decis uciderea (si l-au ucis) , pretinzandu-se “specialisti” au afirmat ca ursuletul avea varsta de 6 ani. Ca si cand ursii cresc precum copiii, ajungand mari la… 18 de ani. Iar in interviuri, oficialii, linistiti ca niste carnati proaspeti, preluasera opinia acestor nevertebrati bipezi.
   La 6 ani, mai ciumetilor, ursul e matur si trece binisor de 250 de kg. Cel ucis nu parea sa depaseasca 90 (100?) de kg si nu trecuse cu mult peste varsta de un an.

  • Cornelia Mihail

   Din pacate,in tot felul de functii de conducere,cu putere decizionala sunt instalati tot felul de” perso-nulitati” care nu sunt in stare sa decida logic,realist nici macar daca intr-o zi cu ploaie sa ia umbrela sau nu, pana nu suna la cei care i-au instalat acolo.Asa ca in momente de panica ,din pacate,deciziile lor nu sunt nicidecum rationale,profesionale,umane etc. Este f.trist ca pentru ei nicio viata nu este mai presus decat functia pe care si-o pazesc cu atata incompetenta !

  • Name

   Revoltător ! Suntem un popor de subnutriți intelectual …. Este singura explicație pentru gestul odios …. Un urs de mari dimensiuni … Vai de noi !

   • Nicolae R. Daramus

    Chiar sa fi fost un urs matur si mare, agresivitatea nu ar fi fost nicidecum obligatorie. M-am intalnit cu ursi mari, ba chiar cu ursoaica insotita de puiul din acel an. Deopotriva mi s-a intamplat sa deranjez urs care mananca… Comportamentul general al acestei specii este unul discret, retinut, dovedind preferinta pentru retragere si evitarea conflictelor. Ceea ce au facut autoritatile sibiene este strigator la cer. Va urma o ancheta …penala.

    • Dani

     In anii ’80-’90, in Tusnad exista o atractie turistica…in fiecare seara, ursii coborau in spatele vilei “Medve” (“Ursul” in limba romana). Eu am prins o ursoaica cu doi pui…ei bine, exista o adevarata industrie: oamenii luau piine de la cantina, cumparau dulciuri (mai ales celebrii “Kurtos Kalacs”), erau in permanenta cel putin doi fotografi la fata locului care imortalizau momentul (fiecare turist dorea sa fie fotografiat cu familia de ursi) si toata comunitatea locala avea de cistigat. Intr-adevar, ursii au un comportament destul de timid fata de oameni, iar cazurile soldate cu atacuri asupra oamenilor sint foarte rare. Primaria Sibiului a gestionat foarte prost momentul…mai degraba se puteau face mici clipuri publicitare dedicate turismului, cunoscind si faptul ca multi vestici adora astfel de momente…mai ales ca in tarile lor de origine padurile au ramas pustii. Ma intreb daca nu cumva asta s-a si dorit, pregatindu-se terenul pentru revenirea lui Johannis la cirma orasului….dar asta este alta poveste, iar bietul pui de urs nu avea nici o vina.

  • Lucia

   Am avut aceeasi senzatie ca si cand as fi vazut un copil fugit de la un orfelinat, hatuit si impuscat de niste salbatici iresponsabili. O crima odioasa care ne acopera de rusine in fata animalelor.

   • Ofticat

    Hai sa nu mai comentam, stim ca e gresit. Vreun avocat intre voi? Stie cineva cum se procedeaza? Legi sigur avem… Pro Bono! Asa cum e normal…

  • Dani

   “Ei cunosc un singur stăpân – pe Cel de Sus”…Hai nu zau! Nu stiam ca si salbaticiunile se boteaza, fac religie in scoli din frageda copilarie, merg la biserica si platesc “dreptul” popilor…Si apoi, daca ursul asta era brusc cuprins de habotnicie, cum de presupusa divinitate nu l-a salvat? Potoliti-va, nu mai bagati si indoctrinarea religioasa in aceasta poveste cu final trist, va umpleti de penibil! Spuneti adevarul mai bine, ordinul celor care conduc UE este acela de a distruge natura, iar autoritatile “romane” se ploconesc in fata UE, uitind faptul ca Romania este un stat suveran si independent…adica asa ar trebui sa fie, potrivit Constitutiei. Legati impuscarea micului urs de Ordinul MMAP referitor la cotele de vinatoare, si populatia va intelege mai bine dedesubturile acestui caz. Ori tocmai asta nu se doreste, si atunci este mai confortabil sa bati apa-n piua despre impotenta unei presupuse divinitati?

   • Carmen Strungaru

    Cineva protesteaza ca n-ar fi vorba de civilizatie (de cea romaneasca in speta) . Oare asa sa fie? Civilizatia nu inseamna numai sa te speli pe dinti si sa mananci cu furculita. Inseamna in primul rand sa-ti pese de ce se intampla in jurul tau, sa ai respect pentru orice forma de viata, sa cauti solutii, sa-ti scoti mainile din buzunare si sa nu mai ridici din umeri. Daca e sa vorbim de civilizatie apoi faceti o excursie prin Germania de exemplu si minunati-va de plasele intinse pe marginea drumurilor, in zonele extra-urbane. Oare pentru ce or fi ele…??? Pentru broaste, sa nu sara in drum si sa nu “strice” asfaltul. In astfel de locuri ecologia nu este o stiinta intr-o facultate, este un mod de a gandi si de a actiona. Si lucrurile astea s-au realizat foarte inteligent prin “indoctrinarea copiilor” inca de la gradinita astfel incat vrand nevrand parintii au trebuit sa se lase educati de plozi ! Daca nu exista acest respect si grija pentru vietatile din jur, pe principiul folositor/daunator lucurile se rostogolesc foarte usor. Ce conteaza o furnica, o pisica, un iepure, un urs….un om? Evaluam rapid daca se incadreaza la categoria folositor sau daunator si actionam ca atare. In Cehoslovacia a picat comunismul pornind de la zvonul ca a fost ucis un student, la noi cand am auzit numarul de victime am gandit: numai atati? Cam despre asta e civilizatia si umanismul si umanitatea, nu se refera numai la sublima specie Homo sapiens

    • Carmen

     Felicitari pentru ce ati scris! Descopar cu stupoare in ultimii ani ca acest popor are niste porniri criminale pe care nu le-am banuit. Tot ce nu le trebuie se ucide, alta alternativa nu exista! Avem nevoie numai de masini si calculatoare.Domenii importante sunt conduse de incompetenti care nu asculta nici o parere. Noi toti suntem prosti, nu stim nimic. Nu stiu cum s-a ajuns in situatia asta dar este ingrijorator…

  • Serin Jura

   Nu doar defrișările și vânatul excesiv dăunează mediului în care trăiește ursul, Toată vara și toamna, zecile de culegători de ciuperci și fructe de pădure le recoltează excesiv și acest tip de hrană, deși, în scris, această activitate ar trebui să se facă respectând anumite reguli. Mai mult, acești oameni agresează constant animalele din areal, folosind la tot pasul pocnitori și fluiere stridente. Și ca tabloul să fie complet, în urma lor rămân munți de gunoaie. Bomboana de pe colivă o reprezintă isteria oamenilor și a presei de senzație care, cu prilejul unor incidente izolate cu urși ajunși în comunități, insuflă teroare. Consider că sunt necesare niște ateliere educative în școli, despre astfel de situații, despre modul cum oamenii trebuie să se comporte în natură și în preajma animalelor sălbatice.

  • laurentiu

   in primul rand este un ursulet, nu un urs, dupa cum se vede. in al doilea rand daca ati vazut filmul, locul unde a fost impuscat era aproape gol, deci niciun pericol. zidul era inalt,era incoltit, deci se putea f usor tranchiliza. au actionat ca niste animale de prada. sunt sigur ca nu au niciun fel de organizare si procedura la astfel de cazuri. cine l-a impuscat trebuie cercetat penal. organizatiile care apara animalele sa ia masuri. incredibil ce oameni ma inconjoara.

  • Paula

   Perioada de nașteri la ursoaice este intre februarie și aprilie. Așa că nu putea sa aibă mai mult de 6-8 luni. Iar de un an și jumătate sigur nu era. Lucrez cu urșii așa ca știu ce vorbesc. Orice minciuni încearcă sa ne bage pe gât, nu țin. A fost o execuție, fără nici o justificare alta decât incompetență și rea voință.

  • Radu

   Asta e monstrul ce il prezentau la televizor? Pe bune? E cat un caine.. Tot orasul fugea de ghemul asta de blana… Ca sa nu mai zic de rusinea ca 4 tragatori cu tranchilizante nu l-au nimerit. Oamenii sunt de tot rahatul.

  • Afloroae Robert

   Bine ca acum stiti cum se trage cu pistolul, cand va ataca baietii prin sate cu ce au ei la indemana(bate,furci,cutite) imediat chemati intariri si uitati ca purtati arma. Acum cand impuscati animale nu mai aveti de dat declaratii ca ati tras cu arma de servici? Sa nu mai mentionez ca ati tras in spatiul public si nu comenteaza nimeni nimic. Eu daca scot pistolul sa impusc un “colorat” ca incearca sa ma jefuiasca, sau mai rau, ameninta ca ma omoara, trebuie sa stau la racoare ani buni… Iar pentru baietii cu tranchilizantele : Fratii mei, data viitoare chemati-ma pe mine ca arunc ca la darts sageata si sigur il nimeresc… Ii dau din mana sa manance si-l tranchilizez la cat de infometati sunt pui astia …
   “Bine” lucrat baieti! “Felicitarile” mele autoritatilor implicate in acest incident! Mi-e scarba de voi… Sibiu, capitala culturala europeana spuneati? Ati obtinut titlul in paleolitic la dat cu osul in cap si inca va laudati cu el?

  • Maria Pintea

   S-a vazut clar ca nu a fost un pericol pentru nimeni.Ursul a vrut doar sa scape din harmalaia creata.Oare cand se vor sfarsi,la noi in tara,neleguirile astea?Puteau foarte bine sa foloseasca arma cu tranchilizant.A mai disparut un suflet,insa au ramas o gramada de imbecili!

  • Nicolae R. Daramus

   “HAI LA EDUCATIA CEA MARE!”…

   Specialistii care se ocupa decizional, decisiv si direct de fauna (mai ales de cea “de interes cinegetic”) sunt exclusiv silvicultorii si vanatorii. De unde si rezultatele… “Trofeele” adica. Si, cu timpul, tendinta la extinctie a speciilor “periculoase”. Tot de aici se trage si incurajarea atitudinii taranesti de respingere a asumarii biodiversitatii. Aceeleasi atitudini fata de padure si speciile “periculoase” au marcat Europa de vest in secolele 19 si 20.
   Pana la urma este vorba despre ignoranta. Implicit despre educatie, care lipseste si majoritatii formatorilor de opinie: jurnalistii .
   Asadar, ca natiune, romanii nu vor sa isi asume darul biodiversitatii si riscurile, neacceptand nici metodele moderne de asigurare-despagubire si paza ale gospodariilor si ale septelului. Majoritatea romanilor arata vrerea de a trai intr-o tara populata numai cu oameni prosti, oi, capre si vaci. Asadar , si oamenii “bolnavi” de lumina si de inteligenta generoasa sunt un pericol in Romania… deocamdata. Si risca sa fie starpiti, daca se lasa cu una cu doua… Ceea ce nu e cazul… “Hai la educatia cea mare! “ poate fi un nou imn …national. Sau… chiar o noua “internationala”.

  • Andreea

   Să îl tranchilizeze si mai apoi să îl duca înapoi în pădure..nu au fost în stare…cică “nu l-au putut nimeri”….Dar când a fost vorba de ucis…hop..repede a apărut lunetistul priceput care dintr-o singură împușcătură a reușit…..RUSINEEEE!!!!

  • Amalia

   “Gradul de civilizatie, si progresul moral al unei natiuni pot fi recunoscute prin modul în care isi trateazā animalele.”
   *Mohandas K. Ghandi. Demonstraza nivelul acestei natii de imbecili, care vad un pericol intr-un ursulet speriat si flamand. IBECILILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Emil

   Carnea de urs e foarte buna asta a fost un adevarat motiv pentru ei nu ca un ursulet ar pune viata in pericol a 50 de oameni mai ales ca era speriat

  • JUpiter

   sa se infinteze politia animalelor si sa primeasca ani grei de puscarie si animalele au suflet!!! acele persoane ar trebui sa fie puse precum niste tinte sa tragem si noi zic !

  • Opret Celia

   E foarte clar ca un urs te ataca doar cand ii incalci teritoriul!
   Acest ursulet era nevinovat, speriat, se simtea strain si voia sa fuga de acolo!! Avem cele mai incapabile autoritati din cate exista:(
   Imi pare rau pentru ursulet!
   MULT MAI RAU DECAT DACA ATI FI IMPUSCATI,VOI, CEI CARE L-ATI OMORAT!!! MERITATI PUSCARIE PE VIATA!

  • Simona

   Un pui de urs reprezinta un pericol???Sa va fie rusine , incompetenti platiti de noi !!! Era un biet pui sau nu stiti cum arata un urs matur!!!

  • Mikkym

   Partea prosta ca nu au fost destituiti eu unul in locul lui Cioloș pe toți îi dădeam afară. Ii destituiam începînd de la ministrul mediului, prefect, seful poliției. Vinatori etc.dar in România cu atîta corupție nici vorbă de asa ceva. Păcat

  • Bogdan

   De ce nu formulezi o plangere penala daca esti atat de indignat? Nu esti cu nimic mai presus decat ceilalti in contextul in care stai pe margine si comentezi. Daca intr-adevar esti omul cu principiile enuntate in articol, atunci, uite, pana ce si in Romania ti se ofera sansa sa faci ceva in concret. Succes!

   • Nicolae R. Daramus

    Nu cunoasteti nimic din activitatea mea. De aceea va multumesc pentru urare.
    A da sfaturi chiar de pe margine ( ca dvs.) e simplu.

  • Radu Humor

   Wow !
   Câtă indignare, câte nlesteme, dar mai ales câte lamentări pentru un ordin nebunesc dat de cineva care vedea în acest ursuleţ fiara ce putea distruge Sibiul !
   Şi dacă era trimis spre reşedinţa sibiană a celui ce se joacă cu vieţile a milioane de români !
   Vă daţi seama ce trgewdie naţională a fost evitată ?
   Acum probabil se fac cercetări legate de moarte soacrei prezidenţiale, să se constate dacă nu cumva aflarea teribilei veşti că o fiară, precum godzila din celebrul film ! Nu cumva de la aceasă sperietură i s-a tras sfârşitul ? 😆
   Hai să ne păstrăm calmul ! Pe sub ochii noştri trec zilnic ambulanţele morţii brazilor din Bucovina şi n-am văzut o postare care să aibă un asemenea ecou emoţional . Dimpotrivă, se pare că ecologiştii noştri se tem de remorcile cu buşteni, mai rău decât sibienii de bietul ursuleţ ! 😉
   Sau poate nu e frica ( majoritatea au fost vânători cândva ! ), ci nevoia de sponsorizări ( de grup şi personale ?) …
   Iar austriacul s-a prins repede cam unde are de aruncat nişte firfirici cu care să înghită , mai întâi ochii şi apoi gura vajnicilor apărători ai firului de iarbă, al puiului de urs, sau splendidelor insecte, a păstrăvvilori şi lostriţei ( am auzit că a mai rămas una !) ! De unde tam-tam-ul de acum şi liniştea mormântală, la propriu, dar şi la figurat, din păcate atunci când ni se strecoară printre degete, dar şi printre “oamenii” legii , bogăţia naturală a acestei Ţări !
   Tot din păcate, mai îndîrjit luptă activiştii lor, LGTB pentru “drepturile” lor, o mână de oameni care scandalizează o Ţară, decât “ecologiştii” noştri pentru dreptul a milioane de oameni !
   Noroc de câte un dobitoc- doi care împuşcă un animal lipsit de apărare pentru ca de pe tabletă sau calculator să curgă râuri de indignare, de o culoare mult deosebită, spre maroniu, de cea a sângelui bitului ursuleţ !

   P.S. Deocamdată noi mai avem material biologic pentru câteva mii de astfel de fapte regretabile ! Ce se fac cei cărora le-au mai rămas doar două exemplare ( parcă francezii ).
   Aşa că are balta peşte şi pădurea vietăţi, voi daţi-i înainte cu indignarea, nederanjaţi de loc de vaietul copacilor doborâţi, a jivinelor rămase, alungate astfel tot mai aproape de arealul nostru al cuvântătoarelor. Mai ales pe blog !

  • JUDEX

   Omul zilelor noastre a decazut intr-atat incat la apelativul “bestie” raspunde el intotdeauna prin fapte reprobabile…! Bestia=omul va distruge intr-un final planeta ! De preferat ar fi ca specia umana sa dispara pentru un timp indelungat pana ce Terra, planeta albastra se va curata de bipezi,de ura si mizeria pe care o exercita asupra propriului mediu de viata!! Planeta poate fara om, omul nicidecum fara mediu,planeta…!De ce ati crede ca voi fecale de hazna umana detineti superioritatea …?! DEGEABA..!!

  • ADRIAN

   Sunt nevoit sa o spun a nu stiu cata oara!…LA CE INCOMPETENTA ESTE IN TARA NIMIC NU MA MAI MIRA!
   BINE CA SUNT IN STARE SA APERE CAINII VAGABONZI CARE AU OMORAT ATATIA OAMENI NU-I MAI IMPUSCA NIMENI, DAR UN URS NEVINOVAT CARE S-A RATACIT PE STRAZILE UNUI ORAS,…SI CARE NU A FACUT EFECTIV NICI UN RAU NIMANUI,..A TREBUIT IMPUSCVAT,…IN LOC SA-L TRANCHILIZEZE! HALAL ,,AUTORITATI”!

  • Pusa

   Era doar un pui si era speriat tare …
   Cum oare de am ajuns sa ne credem stapanii universului si sa dispunem de viata? De viata nu se dispune in nici un fel, nici grosier (luand-o) nici mai “sofisticat” (in incercarea de-a o intortochea prin eprubete)!
   Ei, cei care traiesc la cel mai de jos nivel isi vor suporta consecintele, fiecare la timpul potrivit. Cum ramane cu noi ceilalti care asistam pasivi la asa ceva sau ne prefacem a nu avea stire ori chiar ne tinem departe de astfel de circumstante? Eu cred ca toate au consecinte, chiar si indiferenta si asa-zisa necunostinta de cauza.
   Ce poti sa faci ca lumea in care traiestri sa fie un colt de rai? O multime de lucruri poti face. Poti sa te rogi, poti sa meditezi, poti sa fii un formator de opinie, poti sa cunosti pe cineva in sistemele de resort in legatura cu asta sau chiar unul care se implica efectiv.
   Poti face orice lucru bun inafara de a nu face nimic sau a te preface ca nu stii. Azi e vorba de viata unui ursulet (aparent oarecare), maine … ?
   Care este mostenirea ce ramane dupa tine in aceasta lume indiferent ca ai urmasi ori ba?

   Ursuletii altora pot sa fie protejati: https://www.facebook.com/iinature/videos/747766332027864/?hc_ref=NEWSFEED

   Ursuletii altora pot covietui impreuna cu oamenii https://www.facebook.com/bbcnews/videos/10153808993967217/?pnref=story

  • Serin Jura

   Dacă acel urs avea 5,6 ani eu sunt Baba Dochia. Dan Lazar-Farcas, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

   “La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar de urs brun carpatin in greutate de 176 de kilograme, lungime 160 cm, inaltimea la greaban de 70 cm, cu varsta aproximativa de 5-6 ani”, a declarat acesta. Examenele rapide de laborator au aratat ca nu avea rabie (rezultatul final urmand sa fie cunoscut in circa o luna). Si examenul de trichinelorza a fost negativ, a mai anuntat DSVSA, intr-un comunicat de presa.

   • Nicolae R. Daramus

    Exact cum ziceti. Incinerarea rapida a fost menita neverificarii de catre oamenii onesti a dimensiunilor. Prostia acestui ins ( ca si a celorlalti oficiali) – citita pe figurile lor si in rostirile lor – vine si cu relationarea dintre dimensiunile mari si agresivitatea periculoasa. Ca si cum un caine agresiv de 30 de kg n-ar putea ucide un om mai nevolnic…
    Or, in acest caz, toate dovezile – fotografice si filmate – arata un ursulet lung de ceva peste 1 metru, avand maximum 90-100 de kg si, mai ales, un animal pe cat de neagresiv si doritor de retragere, pe atat te asaltat de autoritati (politie, pompieri si care vor mai fi fost acolo), pana la a fi impuscat in momentul in care incerca sa se salveze prin catarare ( esuata) pe zidul unei case.

  • Dana

   Sa ne lase dracului padurile acolo unde sunt si sa nu ne mai distruga fsuna.Azi-maine o sa fie Romsnia inundata de tot si pe marii demnitari nici nu- i intereseaza!Saracul ursulet era flamand si speriat de gloata de prosti care urlau ca niste tampiti. Sa platesca cine a facut tampenia asta ca de asa ceva suntem buni.Rautatea o sa ne distruga.

  • X-man

   ,, ucis miseleste si romaneste ,, cum puteti sa va exprimati in felul asta , adica romanii sint misei ? A fost vb. despre o masura luata fara a mai cintari nimic , din pacate pentru nefericitul animal , dar de aici si pina a te exprima in felul asta , este drum lung !

   • Nicolae R. Daramus

    Uciderea a fost miseleasca, iar organizarea ei, romaneasca. Numai in mintea dumneavoastra – care face asocieri anapoda – romanii sunt misei…Dusmanii romanilor sunt altundeva decat in aceasta pagina…

Leave a Comment